Denk je aan een vakantie in Jamaica?

All, Blog Cuba, West Cuba

Vandaag is Norm Goldman, redacteur van Sketchandtravel.com en Bookpleasures.com, verheugd om als gast de bekende auteur en reisschrijver Christopher P. Baker te hebben.

Christopher is een expert op het gebied van Cuba en Jamaica, evenals andere plaatsen in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika.

Christopher werd in 1998 door de Jamaica Tourist Board uitgeroepen tot Travel Journalist Of The Year. Hij is hier om met ons Jamaica te bespreken.

Goedendag Christopher en dank u voor het accepteren van onze uitnodiging om geïnterviewd te worden.

NORM:

Kunt u onze lezers iets vertellen over uzelf, uw expertise en de
boeken die u hebt geschreven.

Christopher:

Ik ben opgegroeid en opgeleid in Engeland, waar ik mijn internationale reizen begon tijdens mijn studie geografie aan de universiteit. Nadat ik me in 1980 in Californië had gevestigd, werkte ik korte tijd in de avontuurlijke reisindustrie. Sinds 1982 ben ik fulltime professioneel schrijver en fotograaf van reizen.

Hoewel ik me in het begin van mijn carrière specialiseerde in avontuurlijke reizen, en ook in de regio Azië/Pacific, heb ik me de laatste 15 jaar gespecialiseerd in het Caribisch gebied, met een bijzondere focus op en voorliefde voor Cuba. Mijn liefdesaffaire met Cuba begon met de publicatie van mijn Moon Handbooks Cuba en Moon Handbooks Havana.

Sindsdien heb ik National Geographic Traveler Cuba geschreven en Mi Moto Fidel: Motorcycling Through Castro’s Cuba, een literair reisverslag dat zowel de Lowell Thomas Award als reisboek van het jaar won als de North American Travel Journalists Association’s Grand Prize. Mijn meest recente boek is Cuba Classics: A Celebration of Vintage American Automobiles (Interlink Books, 2004), een rijkelijk geïllustreerd koffietafelboek.

Ik heb talloze andere boeken geschreven, waaronder Lonely Planet’s reisgidsen voor Jamaica en de Bahamas en Turk & Caicos Islands, plus de Passport Illustrated Guide to Jamaica. Ik heb ook over Jamaica (en andere Caribische eilanden en internationale bestemmingen) geschreven voor tientallen toonaangevende tijdschriften en reiskaternen in kranten, waaronder als regelmatige medewerker aan SkyWritings (Air Jamaica’s inflight magazine) en Caribbean Travel & Life.

Mijn andere grote expertise is met betrekking tot Costa Rica. Mijn eerste reisgids was het Moon Handbook Costa Rica (voor het eerst gepubliceerd als het Costa Rica Handbook in 1992), nu in zijn vijfde editie, met bijna 100.000 verkochte exemplaren. Sindsdien ben ik auteur van National Geographic Traveler Costa Rica en de binnenkort te verschijnen Eyewitness Reisgids voor Costa Rica (Dorling Kindersley), en ben ik opgetreden als consultant voor INTEL, dat onlangs een fabriek in Costa Rica heeft geopend.

Ik hou van spreken in het openbaar en ben geïnterviewd in talrijke nationale televisie- en radioprogramma’s. Ik ben bijzonder vereerd dat ik de National Press Club en de National Geographic Society heb mogen toespreken (als lid van de Live from& faculteit), en dat ik deel heb uitgemaakt van de lezingenstaf van Cunard Cruise Lines. In januari, en opnieuw in mei, zal ik een lezing geven over oude auto’s in Cuba aan boord van de M/V Maasdam van Holland America Cruise Line.

Volledige details over mijn boeken en schrijfcarrière zijn beschikbaar op mijn website.

NORM:

Waar ligt Jamaica en kunt u onze lezers er iets over vertellen vanuit het oogpunt van klimaat, activiteiten die een stel kan beleven, enz.

Christopher:

Jamaica ligt ten zuiden van Cuba in de westelijke helft van het Caribisch gebied. Het stond enkele eeuwen onder Brits bewind en heeft sinds de onafhankelijkheid in 1962 nauwe banden met het Verenigd Koninkrijk onderhouden. Jamaica is een van de meest onderscheidende van de Caribische eilanden, vooral als de geboorteplaats van Rastafarianism, die de cultuur doordrenkt, net als de muziek van de beroemdste inheemse zoon van het eiland Bob Marley.

Hoewel Jamaica wordt omringd door kustvlakten en fijne zandstranden, is het overwegend bergachtig. In het oosten rijzen de Blue Mountains (bekend om de wereldberoemde koffie die hier wordt verbouwd) op tot 7.402 voet. Ondanks zijn relatief kleine omvang heeft het eiland verschillende klimaten: het bergachtige noordoosten, met als middelpunt de oude bananenscheephaven Port Antonio, ontvangt overvloedige regenval en is bijzonder weelderig, terwijl de relatief vlakke zuid-centrale kust, met als middelpunt Treasure Beach, in een regenschaduw ligt en de overheersende vegetatie bestaat uit cactussen en doornstruikgewas.

Jamaica is opmerkelijk goed ontwikkeld op het gebied van activiteiten. Bezoekers kunnen kiezen uit jetskiën, duiken en boottochten bij zonsondergang, maar ook mountainbiken, krokodillensafari’s en tochten te paard.

NORM:

Zou je Jamaica een goede keuze vinden voor een romantisch uitje of huwelijks- en huwelijksreisbestemming? Waarom?

Christopher:

Jamaica gaat er prat op een perfecte huwelijks- en huwelijksreisbestemming te zijn. Veel resorts zijn gespecialiseerd in deze markt. Sommige, zoals SuperClubs en Sandals (beide bekend om hun all-inclusive, couples-only resorts) bieden zelfs gratis huwelijkspakketten aan. Het all-inclusive concept werd geboren in Jamaica en geen enkele andere bestemming heeft dit concept zo succesvol ontwikkeld en op de markt gebracht.

Ik geniet van deze all-inclusive resorts, die volgens zeer hoge normen worden gerund. Mijn favoriete romantische retraites liggen echter aan de andere kant van het spectrum, in kleine boetiekhotels die een combinatie bieden van ultrachique ambiance en intimiteit die synoniem is met romantiek. Ook hier blinkt Jamaica uit, met de Island Outpost-groep van de plaatselijke ondernemer Chris Blackwell, die enkele van de meest gastvrije en verrukkelijke boetiekhotels ter wereld heeft ontworpen. Ze trekken beroemdheden aan van Naomi Campbell tot Pierce Brosnan, maar gelukkig zijn de meeste verrassend betaalbaar.

NORM:

Wat is de beste tijd om Jamaica te bezoeken vanuit het oogpunt
van weer, kosten, drukte, en de beschikbaarheid van vluchten uit de VS, Canada
en Europa?

Christopher:

Wat het weer betreft, zijn er slechts twee seizoenen: nat (mei-nov) en droog (dec-april). De beste tijd om het eiland te bezoeken is tijdens het droge seizoen, wanneer de regenval minimaal is en het grootste deel van het eiland in de zon baadt.

In de zomer zijn langdurige buien in de namiddag of hevige stortbuien typisch voor het hele eiland. Meerdere dagen of zelfs weken aaneengesloten regen zijn echter ook mogelijk in de zomer, vooral in het noordoosten, hoewel dit van jaar tot jaar varieert. De zomer en de herfst zijn ook het orkaanseizoen, hoewel de kans dat een orkaan daadwerkelijk het eiland treft relatief klein is.

Dit alles gezegd zijnde, is het grootste deel van mijn gidsonderzoek in de zomer gedaan, wat het voordeel heeft van lagere prijzen en minder drukte in de meest populaire resorts, zoals Negril en Montego Bay. Vlucht service naar Jamaica, die goed wordt bediend door zowel lijn-en charterdiensten varieert afhankelijk van het seizoen, hoewel er dagelijkse service vanuit heel Canada en de VS het hele jaar door. De beste aanbiedingen voor vliegtickets zijn buiten het seizoen, in de zomer.

NORM:

Hoe veilig is het om te reizen naar Jamaica?

Christopher:

Ik liftte voor het eerst rond Jamaica in 1978 en heb bijna 30 jaar zonder onnodige problemen het eiland bereisd.

Bezorgdheid over de veiligheid mag bezoekers er niet van weerhouden om voor Jamaica te kiezen, behalve in tijden van burgerlijke onrust. De reputatie van Jamaica als onveilig is echter gebaseerd op een aantal betreurenswaardige feiten.

De eerste is de wijdverbreidheid van drugs in de Jamaicaanse samenleving, en het geweld dat altijd met de handel wordt geassocieerd is een altijd aanwezige onderstroom. Bijna elke bezoeker kan verwachten dat hij op een bepaald moment tijdens zijn vakantie benaderd zal worden om drugs te kopen.

In plaatsen als Negril kunnen de voortdurende verzoeken om drugs, souvenirs, seksuele gunsten of soortgelijke diensten door schijnbaar (of eigenlijk) agressieve oplichters vermoeiend zijn en dat is een van de redenen waarom de all-inclusive resorts zo succesvol zijn.

Het is de verdienste van het Jamaica Bureau voor Toerisme dat het oplichterij in de twee andere belangrijke toeristische bestemmingen, Montego Bay en Ocho Rios, hard aanpakt. Ik bespreek hoe je dit het beste kunt aanpakken in mijn Lonely Planet gids.

Een ander aspect dat aandacht verdient, is de opvliegende, snel woedende aard van een groot deel van de Jamaicaanse samenleving. Het lokale temperament kan ongewoon wispelturig zijn, en geschillen worden vaak met geweld beslecht.

Veel gebieden van Kingston zijn volkomen onveilig voor bezoekers zonder begeleiding. Dit alles schetst echter een veel te somber beeld vanuit het oogpunt van potentiële bezoekers.

Het andere deel van de Jamaicaanse bevolking bestaat uit de meest hoffelijke en gastvrije mensen die je maar kunt tegenkomen, en het niveau van de dienstverlening in de meeste hotels is van wereldklasse, niet in de laatste plaats dankzij de inspanningen en het voorbeeld dat wordt gegeven door de opleidingsprogramma’s en de educatieve outreach van Sandals en SuperClubs, waarvan de invloed in het hele land veel verder reikt dan de toeristische sector.

NORM:

Kunt u onze lezers een idee geven van de kosten als de reis
afkomstig is uit de VS of Canada en hoe toegankelijk is het om Jamaica te vliegen?

Christopher:

Jamaica wordt bediend door directe vluchten vanuit grote hubs en steden door Canada en de VS. De meeste vluchten gaan naar Montego Bay, vaak met aansluitende vluchten naar Kingston. Er is een grote variatie in luchtvaarttarieven, niet in het minst tussen de seizoenen en of u midden in de week of in het weekend vliegt.

Voor lijnvluchten in het weekend in het hoogseizoen beginnen de tarieven rond de $500 vanuit Miami, $650 vanuit New York en $750 vanuit Los Angeles. De tarieven kunnen lager zijn als bezoekers kiezen voor vluchten waarbij onderweg van vliegtuig gewisseld moet worden.

Air Jamaica, de nationale luchtvaartmaatschappij, biedt de meest concurrerende tarieven en is een uitzonderlijk goed geleide luchtvaartmaatschappij met een uitstekende service. Chartermaatschappijen bieden vluchten aan vanuit de meeste grote stedelijke centra tegen prijzen die 10-20% onder de dienstregeling liggen.

NORM:

Als je 6 ongeëvenaarde locaties in Jamaica moest kiezen voor een
romantisch uitje, huwelijksreis of bruiloft bestemming, wat zouden ze zijn en waarom?

Christopher:

*Treasure Beach, met accommodatie bij Jake’s Place, een romantisch, totaal offbeat en laid-back maar goed gerund en chique hotel dat de pretentieloze lokale geest belichaamt. Het is perfect voor koppels die hun tijd willen luieren met weinig anders dan luieren in een hangmat tussen twee vlagen van vrijen door.

*Negril is de favoriet van de strandliefhebbers, perfect voor stellen die op zoek zijn naar een mooi strand, overdag veel watersporten en een bruisend maar pretentieloos nachtleven. Er is een ruime keuze aan hotels, waaronder all-inclusive resorts voor alleen stelletjes, maar ook een aantal uitstekende boutique hotels, waaronder The Caves, een wereldbeker voor meest romantische resort ter wereld.

*Trawberry Hill, in de Blue Mountains. Oude wereldsfeer wordt gecombineerd met hedendaags savoir-faire in dit toevluchtsoord in de bergen, een mijl boven Kingston. De keuken is fantastisch. Er is een geweldige tuin, plus bergwandelingen in de buurt. Nog een chique boutique optie van Island Outpost.

*Hedonism II of III (beide gerund door SuperClubs) zijn bijna altijd volgeboekt met paren wier idee van een romantische vakantie is om naakt te gaan, sexy capriolen uit te halen in het openbaar, of zelfs om ze (letterlijk) te delen met andere paren. Ja, veel bruiloften worden hier uitgevoerd & vaak in het naakt. Geen preutsheid toegestaan!

*Mandeville. Dit bescheiden welvarende stadje in de centrale hooglanden ligt te midden van een prachtig landschap dat doet denken aan de Engelse Dales en het beste met een huurauto te bezoeken is. De stad heeft een aantal goede restaurants, en er zijn een aantal aangename wandelingen in de buurt.

*Port Antonio. Als u van weelderig houdt, dan is dit iets voor u, aangezien het gebied grote hoeveelheden regen ontvangt& maar niet de hele tijd. Het is beroemd om zijn goede hotels die volgens traditionele normen worden gerund, zoals het ietwat afstandelijke Trident en Jamaica Palace. Mijn aanbeveling is om te kiezen voor Hotel Mocking Bird Hill (een stijlvol, eco-gevoelig boutique hotel met gastronomische keuken, gerund door de prachtige kunstzinnige eigenaars Shireen Agra en Barbara Walker), of om een privé deluxe villa te huren die uitkijkt over de Blue Lagoon.

NORM:

Zijn er speciale vereisten voor koppels die hun huwelijk op Jamaica willen vieren?

Christopher:

In tegenstelling tot de meeste Caribische bestemmingen, kunnen bezoekers al na 24 uur op het eiland trouwen. De volgende notariële documenten zijn vereist: bewijs van staatsburgerschap; gewaarmerkte kopieën van passende echtscheidings- of overlijdensakten met betrekking tot eerdere echtgenoten; en schriftelijke toestemming van de ouders voor elke partij jonger dan 18 jaar. Franse Canadezen hebben een notariële vertaling van alle documenten en een fotokopie van de originele Franse documenten nodig.

De WEBSITE van het Departement van Registratie van Jamaica bevat aanvullende informatie, waaronder een downloadbare online aanvraag voor huwelijksakten.

NORM:

Welke bronnen zijn beschikbaar op het internet met betrekking tot bruiloften en huwelijksreis vakanties in Jamaica?

Christopher: De Jamaica Tourist Board heeft volledige informatie over het plannen van een bruiloft vakantie op haar WEBSITE.

NORM

Is er iets anders dat u zou willen toevoegen dat we niet hebben gedekt
met betrekking tot Jamaica?

Christopher:

Een bezoek aan Jamaica vereist een zorgvuldige planning om ervoor te zorgen dat u krijgt wat u van plan bent. Meer dan enige andere bestemming die ik ken, hebben bezoekers een “love it or hate it”-reactie, waarvan het merendeel betrekking lijkt te hebben op hun specifieke interacties met de lokale bevolking. Het eiland is fysiek prachtig, het eten opwindend gekruid en gevarieerd, en de muziek aanstekelijk.

Dank je, Christopher, voor je zeer informatief interview.

Norm Goldman was meer dan vijfendertig jaar werkzaam als titeladvocaat en notaris in Montreal, Canada. Na zijn pensionering uit de advocatuur, Norm na te streven twee van zijn passies – boekbespreking en reizen schrijven, de toepassing van veel van zijn onderzoeksvaardigheden had hij beoefend voor 35 jaar.

Norm en zijn vrouw Lily zijn een uniek man en vrouw team, schrijver en aquarellist, die schrijven en schilderen over romantische bestemmingen en huwelijksbestemmingen.

In feite versmelten zij kunst en woorden om een ongewoon reisverhaal te creëren, dat de belangstelling wekt, vooral vanwege het feit dat elk schilderij op maat gemaakt lijkt te zijn voor het verhaal – origineel verhaal en originele kunst. Het combineren van de aquarellen met het reisverhaal geeft een zachtere, meer romantische kijk op de plaatsen die zij bezoeken.

Aangezien zij zich specialiseren in web-based content, zijn hun artikelen en aquarellen te vinden op hun eigen site, Sketchandtravel.Com, evenals op diverse andere sites.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *