Onbekende feiten over Cuba’s atleten

All, Blog Cuba, Centraal cuba

WIST U DAT…

Taismary Aguero is geboren en getogen in Cuba voordat ze genaturaliseerd werd tot Italiaanse staatsburger. Ze is een van de beroemdste volleybalspeelsters van de jaren 2000. Onder de handen van Taismary Aguero won Cuba de gouden medaille in volleybal op de Olympische Spelen van 2000 in Australië. In 2001 ontsnapte ze echter naar Italië en na een oproep voor de nationale ploeg werd ze de eerste genaturaliseerde volleybalspeelster die voor Italië scoorde. Misschien was haar grootste triomf wel het aanvoeren van haar nieuwe land naar hun eerste World Cup triomf in Tokyo, Japan, in 2007. Ironisch genoeg versloeg Italië, geleid door het geweldige spel van Taismary Aguero, Cuba met 3-0 (27-25, 25-19, 25-16) in de finale.

Cuba stuurde geen boksteam naar de Wereldbeker van 1985 in Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea. Waarom? Omdat Fidel Alejandro Castro Ruz Zuid-Korea niet erkende als een onafhankelijk en soeverein land. Er waren veel beroemde boksers die niet naar Korea gingen: Juan Torres Odelin, Pedro Orlando Reyes, Arnaldo Mesa Borell, Jesus Sollet Tomasen, Adolfo Horta Martinez, Eduardo Correa Ferrer, Candelario Duvergel Odelin, Angel Espinoza Capo, Julio Quintana Martinez, Pablo Romero Hernandez en Teofilo Stevenson Lawrence.

Ramon Fonst Segundo heeft meer Olympische gouden medailles gewonnen dan Teofilo Stevenson (boksen), Alberto Juantorena Danger (baan en veld), Mireya Luis Hernandez (volleybal) en Felix Savon Fabre (boksen).Wie is hij? Ramon Fonst was een beroemd schermer in de jaren 1900, 1920 en 1930.
Hij werd geboren in een sportgezin in de Cubaanse hoofdstad Havana op 31 augustus 1883. Zijn vader was een sportman in de jaren 1870 en 1880. Net als Jose Raul Capablanca (schaken) en Eligio Sardinas Montalvo (boksen), was hij een atleet die altijd met liefde voor Cuba streed.
Ramón Fonst behaalde 125 medailles in competities gehouden in Europa, Latijns-Amerika en Noord-Amerika. Tijdens de Olympische Spelen van 1900 in Frankrijk won Ramon de gouden medaille in de degen en tijdens de Olympische Zomerspelen van 1904 in de Verenigde Staten won hij drie gouden medailles. In 1926 won hij twee gouden medailles op de Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen in Mexico City. Ramon Fonst is zonder meer de grootste Latijns-Amerikaanse atleet van de 20e eeuw.

In het begin van de jaren negentig begon een groot aantal atleten hun land te verlaten vanwege de slechte economische omstandigheden aldaar en de strenge behandeling door de geheime politie. Velen zochten hun heil in de Verenigde Staten, Spanje en Canada.

Cuba stuurde 2 atleten naar de Werelduniversitaire Spelen van 2003, die werden gehouden in Daegu, Zuid-Korea. Het waren Yordanis Arencibia en Yurileidys Lupetey (judo).

Het wereldkampioenschap volleybal voor junioren van 1987 werd door Cuba geboycot. De plaats: Zuid-Korea. Voor de eerste keer sinds 1978 namen volleyballers uit Cuba niet deel aan een Olympisch toernooi. Het Cubaanse team verdedigde niet de wereldtitel die het twee jaar eerder in Rome had gewonnen.

Cuba stuurde 120 atleten naar de Wereld Studenten Spelen 1973, die gehouden werden in Moskou, USSR (het huidige Rusland). Het Cubaanse contingent nam deel aan negen Olympische sporten: basketbal, atletiek, schermen, gymnastiek,volleybal, waterpolo, duiken, tennis en worstelen. De beste atleet was Alberto Juantorena, die een gouden medaille won op de 400 meter bij de mannen.

Het tweede wereldkampioenschap honkbal werd in 1939 in Cuba gespeeld. Er deden drie teams mee en de gastheren versloegen Nicaragua in de finale in Havana.

In 2006 was Osmany Juantorena Portuondo de 18e Cubaanse atleet die wegens doping werd gediskwalificeerd. Hij is de kleinzoon van Alberto Juantorena.

De Cubaanse dictatuur beperkt de contacten van de sporters met niet-geallieerde landen (met name Zuid-Korea, Polen, Puerto Rico, El Salvador, Hongarije en Tsjechië). Zij staat weinig Cubaanse atleten toe om buiten het land te reizen.

WIST U OOK DAT:

Net als Alexandre Alekhine (Frankrijk), Bobby Fischer (VS) en Garry Gasparov (Rusland), wordt Jose Raul Capablanca y Graupera door deskundigen beschouwd als een van de belangrijkste schakers van de twintigste eeuw. Hij won de titel van wereldkampioen schaken van 1921 tot 1927.
Waar werd Jose Capablanca geboren? Hij werd geboren op 19 november 1888, in Havana.

Het probleem van illegaal drugsgebruik onder Cubaanse atleten sloot de competitie in de Pan-Amerikaanse Spelen van 1983 in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. De meest opvallende diskwalificatie was voor de Cubaanse gewichtheffer Daniel Nunez, die een gouden medaille had gewonnen op de Olympische Spelen van 1980 in Moskou, URSS. Hij werd door Prensa Latina uitgeroepen tot atleet van het jaar voor 1982.

Jorge Enrico Blanco was een van Cuba’s bekendste en geliefdste boksers. Waarom? In 1967 won hij de Pan-Amerikaanse lichtgewicht titel.

Tijdens de Olympische Spelen van 1904 won het Cubaanse schermteam 8 medailles (3 keer goud, 2 keer zilver en 3 keer brons).

Maria Teresa Mora Iturralde was een beroemde schaakster. In 1922 won zij het nationale schaakkampioenschap van Cuba.

Van 1954 tot 1968 won Bertha Diaz 258 gouden medailles. Op de Pan-Amerikaanse Spelen van 1955 won zij de 60 meter sprint en kwalificeerde zich voor de Olympische Spelen van 1956. Helaas ontvluchtte ze Cuba in de jaren ’60 toen het een communistische dictatuur werd. In 1956 werd ze

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *